Ilmanvaihdon suodattimet tulee vaihtaa säännöllisesti. Hintakilpailutus ja tuotteiden harhaanjohtava markkinointi johtavat yhä useammin siihen, että testatut alkuperäissuodattimet korvataan niiden heikkotehoisilla kopioilla.
Laadukkaat ilmanvaihdon suodattimet pitävät sisäilman puhtaana poistaen sisään tulevasta ilmasta siite- ja katupölyä. Ennen kaikkea niillä on tärkeä tehtävä suodattaa terveydelle erittäin haitallisia pienhiukkasia. Ilmanvaihdon suodattimet tulisi vaihtaa vähintään kerrasta kahteen vuodessa.
Laadukas suodatin kerää tehokkaasti ulkoilman epäpuhtaudet itseensä. Kun suodattimen vaihtoväli ylittyy, se alkaa tukkeutumaan. Tukkeutunut suodatin heikentää ilmanvaihtoa ja lisää likaisen ilman virtaamista rakenteiden läpi. Otollisia ajankohtia suodattimien vaihtamiselle ovat alkusyksy siitepölykauden jälkeen sekä alkukevät ennen siitepölykauden alkua. Suodatinhankintoja tehdessä tulee kuitenkin olla tarkkana. Etenkin taloyhtiöissä suodatinvaihtojen hintakilpailutus, johtaa entistä useammin siihen, että alkuperäinen suodatin korvataan hieman edullisemmalla mutta huomattavasti heikompitehoisella vaihtoehdolla. Usein jopa hallituksen ja asukkaiden tietämättä.
- Saamme asukkailta kyselyitä, miksi ennen tehokkaasti epäpuhtauksia suodattaneen ilmanvaihdon mukana on yllättäen alkanut kulkeutumaan epäpuhtauksia sisätiloihin. Usein paljastuu, että suodatin on korvattu alkuperäistä jäljittelevällä kopiolla, eli niin sanotulla tarvikesuodattimella, kertoo Terveysilman yritysmyyntipäällikkö Markus Mäkinen.
Mäkinen kertoo, että kuluttajan voi olla vaikea erottaa erilaatuisia suodattimia toisistaan, merkitys asunnon sisäilman laatuun on kuitenkin huomattavissa. VTT:n suorittamien mittausten mukaan heikompilaatuinen suodatin päästää jopa yli kuusi kertaa enemmän terveydelle erittäin haitallisia pienhiukkasia kulkeutumaan sisäilmaan. Vaikutus sisäilman laatuun on siis hyvin merkittävä. - Asumisterveys ei missään nimessä ole oikea paikka hakea säästöjä. Varsinkaan, kun hinta-ero erilaatuisten suodattimien välillä ei ole merkittävä, Mäkinen painottaa.
Laadukas suodatin torjuu vakavia terveyshaittoja
Laadukkailla suodattimilla pystytään torjumaan isompien epäpuhtauksien kuten siitepölyn lisäksi myös terveydelle erittäin vaarallisia pienhiukkasia. Pienhiukkasten on THL:n mukaan arvioitu aiheuttavan Suomessa noin 1800 ennenaikaista kuolemaa vuosittain. Vaikka pienhiukkasten lähteet ovat useimmiten ulkona, altistutaan niille pääosin sisätiloissa, jonne ne kulkeutuvat ilmanvaihdon mukana. Puun pienpoltto aiheuttaa 40 % kaikista pienhiukkaspäästöistä Suomessa. Suurimmat päästöt esiintyvät vanhoilla ja tiiviisti rakennetuilla pientaloalueilla. Myös kaukokulkeutumien osuus etenkin Etelä-Suomen pienhiukkaspitoisuuksissa on merkittävä. Massiiviset kasvillisuuspalot ja niiden savujen leviäminen laajoille alueille Eurooppaa ovat tänä päivänä yleinen ilmiö. Suomeen kulkeutuu ajoittain laajojen maasto- ja metsäpalojen savuja, jotka heikentävät ilmanlaatua. Viime vuosina kevään ja kesän savujaksot ovat paitsi ulottuneet yhä suurempaan osaan Etelä-Suomea myös kestäneet entistä kauemmin. Ilmastonmuutoksen myötä kuivuudesta johtuvat palot tulevat lisääntymään. THL arvioi yhden useita viikkoja kestävän savujakson aikana tapahtuvan jopa parikymmentä ennenaikaista kuolemaa, puhumattakaan savuille altistuvan väestön pahenevista terveysongelmista. Vaikka pahiten kärsivät jo ennestään hengitys- ja sydänsairauksia potevat, koskevat savujen terveyshaitat jokaista. Pienhiukkasten kulkeutumista asuntoihin voidaan estää tehokkaalla ilmansuodatuksella ja suodattimien säännöllisellä vaihtamisella. Tehokas ilmansuodatus on edullinen henkivakuutus.
Kenen vastuulle suodattimen hankinta ja vaihto kuuluu?
Taloyhtiöissä ilmanvaihtojärjestelmän huolto ja siten myös suodattimien vaihto on taloyhtiön vastuulla. Toimivan huoltosuunnitelman puuttuessa suodatinvaihto kuitenkin usein unohtuu. Asukkaan kannattaakin tarvittaessa muistuttaa huoltoyhtiötä ja isännöitsijää, mikäli oman kodin suodatinvaihto on jäänyt tekemättä. Omakotitaloissa ilmanvaihdon huolto ja suodattimien vaihto on aina omistajan vastuulla.
Kysytävää? Ota yhteyttä
Kiitos viestistäsi! Palaamme asiaan mahdollisimman pian.
Oho! Sattui virhe. Yritä lähettää viestisi uudelleen.