Kärsitäänkö taloyhtiössänne puutteellisesta korvausilmasta?  Riskinä rakennevauriot, terveyshaitat ja energiahukka

Vaikka korvausilman puutteesta johtuvat ongelmat olisivat helposti korjattavissa, kärsii huonosta ilmanvaihdosta yli puolet suomalaisista. Tässä artikkelissa sisäilmaratkaisuja tarjoava Cervi Talotekniikka Oy:n yksikönpäällikkö Markus Salmela kertoo taloyhtiöiden ilmavaihdon haasteista ja niiden ratkaisuista.

Ilma tuntuu seisovalta ja tunkkaiselta, ulko-ovi vinkuu ja postiluukusta tuulee. Näistä sekä monista muista puutteellisesta ilmanvaihdosta johtuvista ongelmista kärsii yli puolet suomalaisista. Sisäilmaratkaisuja tarjoavassa Cervi Talotekniikka Oy:ssä yksikönpäällikkönä työskentelevälle Markus Salmelalle ongelma on tuttu sillä hän on kohdannut runsaasti ilmanvaihdon puutteiden kanssa painivia taloyhtiöitä.


 -Heikosta sisäilman laadusta kärsivät etenkin asukkaat, sillä se aiheuttaa monenlaisia terveydellisiä ongelmia, kuten uupumusta, hengitysteiden oireilua ja muita yksilöllisiä oireita. Salmelan mukaan asukkaat eivät ole kuitenkaan ainoa taho, johon ilmanvaihdon puutteet vaikuttavat. -Myös kiinteistön rakenteet altistuvat merkittäville riskeille, joista suurimmat liittyvät rakenteisiin kertyvään kosteuteen. Kosteus voi kulkeutua rakenteeseen hallitsemattoman ilmavuodon kautta, joka johtuu rakennuksen merkittävästä alipaineesta. Se voi myös tiivistyä rakenteisiin asunnon kosteuskuorman kautta, mikäli ilmaa ei poisteta riittävästi, tai asunto on ylipaineinen, Salmela kertoo.


Taloyhtiöiden tulisi noudattaa korjausten ja kunnossapidon arvioimisessa ennakoivaa kiinteistön ylläpitoa. Salmela muistuttaakin, että rakenteiden ongelmat eivät suinkaan synny nopeasti, vaan kehittyvät salakavalasti vuosien aikana. -Kun ne viimein havaitaan, ovat ongelmat usein jo laajoja ja korjauskustannukset paisuneet suuriksi. Viimeistään tässä vaiheessa myös ilmanvaihdon oikeanlaiseen toimintaan tulisi panostaa, jotta ongelma ei toistuisi. Toimiin kannattaisi kuitenkin ryhtyä jo huomattavasti aiemmin.

Salmela kertoo, että yleisimmät ilmanvaihtoa koskevat puutteet johtuvat asennus- ja suunnitteluvirheistä, jotka heikentävät ilmanvaihdon toimintaa. Esimerkiksi koneellisella poistoilmanvaihdolla varustettuihin kiinteistöihin tehdään usein yksittäisiä muutoksia, joissa ei kuitenkaan oteta huomioon kiinteistöä kokonaisuutena. Kysyttäessä Salmelalta mikä on yleisin sisäilman laatua laskeva tekijä, on hänellä vastaus valmiina.


-Liian vähäinen korvausilman saanti. Korvausilma pitäisi aina tuoda hallitusti ja suodatettuna asuntoon. Liian monesta talosta toimivat korvausilmaventtiilit kuitenkin puuttuvat ja ilmaa vuotaa sisään täysin hallitsemattomasti ikkunoiden ja seinien raoista, hän sanoo. Ilmanvaihdon toiminnan ehdoton edellytys on, että huoneistoista löytyy riittävä määrä toimivia korvausilmaventtiileitä. Muuten järjestelmä ei voi toimia. Myös energiatehokkuus paranee, kun korvausilmaa ei tarvitse enää repiä väkisin rakenteiden läpi ja järjestelmän painetasoa pystytään laskemaan, Salmela vinkkaa.


Korvausilmaventtiili seinään vai ikkunakarmiin?


Korvausilmanvaihtoa parannettaessa on sopivan venttiilin valinnassa syytä olla tarkkana. Salmela huomauttaa, että kaikki korvausilmaventtiilit eivät suinkaan ole samanlaisia. Merkittävimmäksi eroksi hän mainitsee venttiilin kautta sisään saatavan ilmamäärän. -Jos vertaillaan keskenään esimerkiksi ikkunaan asennettavia karmiventtiileitä ja seinään asennettavia venttiilimalleja, niin voidaan sanoa, että karmiventtiileistä saadaan huomattavasti vähemmän korvausilmaa. Käytännössä tämä tarkoittaa, että karmiventtiileitä tulisi asentaa asuntoon kappalemäärällisesti huomattavasti enemmän. Ongelmaksi kuitenkin yleensä muodostuu se, että pienissä asunnoissa saattaa olla vain kaksi ikkunaa. Seinäventtiilin etuna on se, että siitä saadaan pienemmällä paine-erolla suurempi määrä ilmaa. Kun venttiilien määrä saadaan pidettyä kohtuullisena, pysyvät painesuhteetkin maltillisempina eikä häiritsevää vetoisuutta synny niin herkästi, hän kertoo. Korvausilmaventtiilien määrästä Salmela toteaa, että korvausilmaa tulisi olla saatavilla lähes sama määrä, joka asunnosta poistetaan. -Tällöin -35 l/s poistoilmamäärä vaatisi noin 3-4 kappaletta seinälle asennettavia Velco-korvausilmaventtiilejä tai vastaavasti 5-7 kappaletta karmiventtiilejä.


Suodatuksen rooli merkittävä


Sen lisäksi, että korvausilmaa täytyy tulla riittävästi, pitää sen olla myös puhdasta. Korvausilmaventtiilin valinnassa suodattimien erottelukykyä kannattaakin tarkastella yhtenä tärkeimmistä tekijöistä venttiilin valinnassa. Laadukkaat suodattimet suodattavat ulkoilmasta epäpuhtauksia, kuten katu- ja siitepölyä sekä pienhiukkasia, kun taas heikompilaatuiset suodattimet päästävät ne läpi. Suodattimien merkitystä ei sovi vähätellä, sillä pienhiukkasten on arvioitu aiheuttavan Suomessa noin 1800 ennenaikaista kuolemaa vuosittain. Vaikka pienhiukkasten lähteet ovat useimmiten ulkona, altistutaan niille pääosin sisätiloissa, jonne ne kulkeutuvat ilmanvaihdon mukana. Pienhiukkasten kulkeutumista asuntoihin voidaan kuitenkin estää tehokkaalla ilmansuodatuksella ja suodattimien säännöllisellä vaihtamisella.


Ilmanvaihtojärjestelmä on taloyhtiön vastuulla oleva perusjärjestelmä. Tämän takia myös säännöllinen suodatinvaihto kuuluu taloyhtiön vastuulle. Salmela kertoo, että vaivattomimmin ylläpitotyöt hoituvat huolenpitosopimuksella, jonka puitteissa Cervi käy kohteessa tekemässä työn ennalta sovitun aikataulun mukaan. Kun ilmanvaihdon huollot tehdään säännöllisesti, pysyy kiinteistön ilmanvaihto toimivana ja sisäilma hyvänä. Ammattilaisen tekemä säännöllinen ilmanvaihdon huolto takaa kiinteistön käyttäjille puhtaamman ja terveellisemmän sisäilman. Lisäksi huolenpitosopimus huomioi myös muut mahdolliset korjaamista vaativat tarpeet kiinteistön ilmanvaihdossa.


Korvausilmaventtiilien asentaminen on vaivaton tapa parantaa sisäilmaa


Entä miten asiat etenevät, kun päätös ilmanvaihdon kuntoon laittamisesta on tehty. –Ennen työn aloitusta käydään työn sisältö ja aikataulu läpi kiinteistön edustajien kanssa. Työstä tiedotetaan tilakohtaisesti ja työ tehdään tiloissa siististi, sekä mahdollisimman pientä haittaa aiheuttaen, Salmela kertoo. - Mikäli korvausilmaa lisätään seinäventtiilein, saattaa uusien läpivientien tekeminen vaatia timanttiporausta, joka aiheuttaa hieman ääntä. Tänä päivänä pölynhallinta on jo sitä luokkaa, että porauksesta aiheutuva pöly saadaan hallitusti talteen, eikä sitä kulkeudu tiloihin. Tilan käyttäjän vastuulla on ainoastaan järjestää pääsy tilaan sovittuna ajankohtana, sekä siirtää asennuspaikan edestä esteet pois.


Mikäli samassa yhteydessä uusitaan puhaltimia, tehdään työt katolla, konehuoneessa tai ullakolla, eikä tästä aiheudu asukkaille haittaa, hetkellistä katkosta ilmanvaihdossa lukuun ottamatta. Asennustöiden jälkeen ilmanvaihto säädetään kaikkien järjestelmän osien osalta toimintakuntoon. Lopuksi varmistetaan painesuhde vaipan yli ja todetaan ilmanvaihdon toimivuus. Mikäli järjestelmän todetaan olevan likainen, tehdään ennen säätötyötä vielä puhdistus.


Kustannuksista puhuttaessa Salmela painottaa, ettei ilmanvaihtojärjestelmän toimintakuntoon saattaminen saa olla kustannuskysymys. -Terveellinen ja turvallinen sisäilma on kaikkien tilojen käyttäjien perusoikeus, kaikkea ei voi mitata rahassa. Kustannuksista korvausilmaventtiilien asentaminen ei kuitenkaan jää kiinni. Velco korvausilmaventtiilit asennettuna vanhaan, olemassa olevaan läpivientiin kustantavat noin 140 € kpl ja uutena asennuksena, sisältäen porauksen kiviseinään noin 260 € kpl.


Merkittävä energiansäästö mahdollista myös vanhoissa rakennuksissa


Moni taloyhtiö tavoittelee nyt parempaa energiatehokkuutta. Salmela antaa vinkin, kuinka myös vanhemmissa, koneellisella poistolla varustetuissa kiinteistöissä saadaan aikaan merkittävää energiansäästöä ilmanvaihtoa parantamalla. Hän suositellee aluksi vanhojen ilmanvaihtosuunnitelmien päivittämistä, jolloin ilmamäärät tarkistetaan suunnittelijan toimesta. 

-Yleensä vanhoja ilmamääriä pystytään hieman tiputtamaan, jolloin korvausilmamäärän tarve tippuu ja kustannussäästö saattaa olla huomattavakin. Kiinteistö saa tällöin päivitetyt iv-suunnitelmat, joihin on merkitty uudet ilmamäärät sekä korvausilmaventtiilien asennuspaikat, hän kertoo.


Lisäsäästöä saadaan myös luopumalla vanhentuneesta tavasta ohjata ilmanvaihtoa kellon mukaan. -Tänä päivänä ilmanvaihdon tulisi toimia tarpeen mukaan. Kaikki eivät enää peseydy tai tee ruokaa samoina aikoina. Nykyaikaista anturointiteknologiaa hyödyntäen, vanhaankin järjestelmään saadaan älykäs ilmanvaihto, jossa anturit pitävät automaattisesti huolen siitä, että ilmanvaihto tehostuu, tai pienenee aina tarvittaessa. Tällöin liiallinen ilmanvaihto ja sen mukana taivaalle puhallettava energia vähenee. Kohteissa, joissa korvausilmaremonttiin on yhdistetty myös puhallinsaneeraus älypuhaltimella, on kustannussäästöä seurantakohteissa ollut noin 20-30 % vuodessa, Salmela kertoo.


Ilmanvaihto kuntoon Velco-korvausilmaventtiileillä


  • Velco-korvausilmaventtiilien avulla ilmanvaihtoa voidaan parantaa kustannustehokkaasti sekä ilmansuodatus että äänenvaimennus huomioiden. Velco-korvausilmaventtiili on varustettu toimintavarmalla vahatermostaatilla, joka säätelee venttiililautasen avausta ulkolämpötilan mukaan +10°C ja -5°C välillä. Tätä kylmemmällä ilmalla jo muutaman millin minimiavaus takaa riittävän ja vedottoman ilmanvaihdon. Automaattisesti säätyvä korvausilmaventtiili on loppukäyttäjälle huoleton ja vähentää käyttäjävirheistä johtuvia ilmanvaihdon häiriöitä.


  • Velco-korvausilmaventtiilejä voidaan käyttää korvausilmaratkaisuna kaikissa kiinteistöissä, joissa on painovoimainen tai koneellinen poistoilmanvaihto. Mallista riippuen ne voidaan asentaa vanhan venttiilin tilalle, seinälle uuteen läpivientiin sekä puiseen tuuletusluukkuun. Mahdollista asentaa myös alkuperäinen rautaluukku säilyttäen. Laajasta tuotevalikoimasta löytyvät valmiit jälleenmyyntipakkaukset sekä täysin asennuskohteen mukaan kasattavat tuoteratkaisut. Saatavana on myös laaja valikoima äänenvaimentimia, joilla voidaan vähentää tehokkaasti esimerkiksi sisään kantautuvaa tieliikenne- ja lentomelua.


  • Testatusti tehokkain korvausilmasuodatin. Velco-suodatin suodattaa 100 prosenttisesti siitepölyn sekä torjuu erittäin tehokkaasti vaarallisten pienhiukkasten pääsyä sisäilmaan. Suodattimen ylivertainen suodatuskyky perustuu sen materiaalin kuituihin ladattuun sähköiseen varaukseen. Sähköisesti varattu suodatin vetää mikroskooppisetkin hiukkaset puoleensa kuin magneetti ja vangitsee ne suodattimen kuituihin. Patentoitu tekniikka yhdessä avoimen runkorakenteen kanssa mahdollistaa suodattimen huokoisen ja hyvin ilmaa läpäisevän rakenteen. 


Kysy lisää tai pyydä tarjous tuotteista!

16. joulukuuta 2024
Miksi korvausilmaventtiili voi jäädä auki pakkasella?
12. marraskuuta 2024
Olemme mukana: Korjausrakentamisilta 2024
1. lokakuuta 2024
Olemme mukana FinnBuildissä 8.–10.10.2024
1. lokakuuta 2024
Tervetuloa syksyn Taloyhtiötapahtumaan Olympiastadionille 1.10.2024!
Huolehdi, että tilassa on pinta-alaan suhteutettuna riittävän monta korvausilmaventtiiliä, sillä lii
28. elokuuta 2024
Huolehdi, että tilassa on pinta-alaan suhteutettuna riittävän monta korvausilmaventtiiliä, sillä liian vähäinen määrä aiheuttaa vedon tunnetta. Riittävä määrä voidaan suhteuttaa tilan pinta-alaan, noin yksi venttiili jokaista 20 m2 kohti.
16. toukokuuta 2024
Korvausilmanvaihdon parantaminen osana julkisivuremonttia: Case As Oy Alku
Lue lisää
Share by: