Kesällä moni tuulettaa asuntoa viilennyksen vuoksi. Jos ikkunaa joudutaan kuitenkin availemaan säännöllisesti myös talvella, on se usein merkki riittämättömästä ilmanvaihdosta. Ongelma on valitettavan yleinen etenkin 1960- ja 1970-luvulla rakennetuista painovoimaisen ja koneellisen poiston kohteissa, joissa korvausilmanvaihto on jätetty aikoinaan täysin huomioimatta. Vaikka ikkunatuuletus on toimiva keino tehostaa ilmanvaihtoa hetkellisesti, ei sillä voida korvata jatkuvaa korvausilman saantia.
Terveysilman teettämän kyselytutkimuksen mukaan joka kymmenes suomalainen kertoo tuulettavansa talvisin kotonaan useita kertoja päivässä. Alle 25-vuotiaiden ryhmässä aktiivituulettajia on kaksinkertainen määrä: 14 prosenttia pitää ikkunaa lähes jatkuvasti raollaan. Hövelimmin kyselyn mukaan talvella tuulettamiseen suhtautuvat kerrostalossa asuvat, joille lämmityskulut sisältyvät vastikkeisiin. Tiukimmin talvituuletusta välttelevät omakotiasujat, jotka näkevät sen vaikutukset nopeasti lämmityslaskussaan. Rivi- ja paritaloasujien suhtautuminen on lähempänä kerrostaloasujien toimintamallia.
Tunkkainen sisäilma johtuu usein puutteista ilmanvaihdossa. Kun kodin ilmanvaihto toimii kunnolla, ikkunan avaamiseen ei pitäisi tulla tarvetta kuin satunnaisesti, esimerkiksi ruoanlaiton yhteydessä aiheutuneen käryn takia. Kodin ilmanvaihto kannattaakin tarkistaa, jos kokee tarpeelliseksi pitää ikkunaa raollaan esimerkiksi hapettomalta tai tunkkaiselta tuntuvan sisäilman takia.
Raitista ilmaa sisään - käytettyä ulos
Ilmanvaihdon tavoite on yksinkertainen: sen avulla asuntoon saadaan raitista ilmaa sekä poistetaan sisätiloissa syntyneitä epäpuhtauksia ja kosteutta. Toimiva ilmanvaihto saadaan aikaan tuomalla riittävästi suodatettua, raitista ilmaa korvaus- tai tuloilmaventtiilien kautta makuu- ja olohuoneisiin. Käytetty ilma taas poistetaan poistoilmaventtiileiden kautta, jotka sijaitsevat keittiössä, WC- ja pesutiloissa sekä vaatehuoneissa. Kun korvausilmaventtiilit sijaitsevat eri tiloissa poistoilmaventtiilien kanssa, virtaa raitista ilmaa asunnon läpi.
Tiedätkö mistä makuuhuoneeseesi tulee raitista ilmaa?
Ilmanvaihdosta puhuttaessa hyvä testikysymys on, -tiedätkö mistä makuuhuoneeseesi tulee raitista ilmaa? Vastauksesta voi päätellä onko asunnossa toimiva ilmanvaihto. Jos makuuhuoneesta ei löydy toimivia, raitista ilmaa sisään kuljettavia venttiilejä joko seinästä, ikkunankarmista tai puisesta tuuletusluukusta, on ilmanvaihto puutteellista. Kun asunnossa ei ole toimivaa ilmanvaihtoa, seurauksena on usein ilman hiilidioksidipitoisuuden nousu, joka aiheuttaa tunkkaisuuden tunnetta, väsymystä, keskittymiskyvyn puutetta sekä päänsärkyä.
Lähes joka kymmenes kyselyn vastaajista kertoi, että raitista ilmaa tulee venttiilien sijaan ikkunan, seinän ja lattian raoista. Rakenteiden välistä tulevaa ilmaa ei kuitenkaan tulisi koskaan sekoittaa ilmanvaihtoon. Rakenteiden kautta sisään tuleva ilma kuljettaa sisäilmaan haitallisia aineita maaperästä sekä rakennusmateriaaleista. Epäpuhtaan, mikrobeja, pölyjä ja haitta-aineita sisältämän ilman aiheuttavat oireet voivat olla moninaisia kuten nuhaa, yskää, silmien ärsytysoireita, hengenahdistusta, pitkittyneitä infektioita tai astmaa.
Mikäli asunnosta puuttuvat korvausilmaventtiilit tai niitä ei ole riittävästi, voidaan ilmanvaihtoa parantaa asentamalla riittävä määrä uusia korvausilmaventtiileitä. Uudet venttiilit on helppo asentaa seinälle tai puiseen tuuletusluukkuun.
Korvausilmaventtiilin voi asentaa myös puiseen tuuletusluukkuun
Kiitos viestistäsi! Palaamme asiaan mahdollisimman pian.
Oho! Sattui virhe. Yritä lähettää viestisi uudelleen.