Tunnetko pienhiukkasten terveysriskit?

Ilmanlaatu on keskeinen tekijä ihmisten terveydelle ja hyvinvoinnille. Emme kuitenkaan usein pysähdy ajattelemaan hengittämämme ilman koostumusta. Ilmassa leijuvat pienhiukkaset muodostavat huomaamattoman, mutta merkittävän terveysuhan. Tämä artikkeli valottaa pienhiukkasten terveyshaittoja ja antaa käytännön vinkin niiden välttämiseksi.


Ilmansaasteista puhuttaessa, moni suomalainen ajattelee olevansa turvassa. Onhan ilmanlaatu Suomessa tutkitusti maailman parasta. Hieman yllättäen, ilmansaasteet ovat meillä Suomessakin merkittävin ympäristöterveysriski (THL). Erityisesti pienhiukkasten arvioidaan aiheuttavan noin 2000 ennenaikaista kuolemantapausta vuosittain. Lievempien haittojen määrä taas on moninkertainen.


Pienhiukkaset ovat ilmassa leijuvia, erittäin pieniä hiukkasia, joiden koko on vain murto-osa ihmisen hiuksen paksuudesta. Niiden pieni koko mahdollistaa  pääsyn syvälle hengitysteihin ja jopa verenkiertoon saakka, aiheuttaen erilaisia terveysongelmia. Pienhiukkasten lähteet Suomessa koostuvat paikallisista tekijöistä sekä kaukokulkeutumasta. Yksi suurimmista pienhiukkasten lähteistä on liikenne. Ajoneuvojen pakokaasupäästöt tuottavat hienojakoisia hiukkasia, jotka päätyvät ilmakehään ja siten ihmisten hengitysteihin. Kotitalouksien puun polttaminen sekä teollisuuden polttoaineiden käyttö ovat myös merkittäviä pienhiukkasten lähteitä. Talven kylmät kuukaudet lisäävät usein puun pienpolttoa lämmitystarkoituksessa, mikä vaikuttaa ilmanlaatuun erityisesti asutuskeskuksissa.

Pieni koko - suuri vaikutus terveyteen!


Tiedetään, että eri kokoiset hiukkaset käyttäytyvät eri tavoin ilmassa ja kehossamme. Näiden erojen ymmärtäminen auttaa hahmottamaan, miksi tietyt kokoiset hiukkaset voivat olla vaarallisempia kuin toiset.


  • Karkeat hiukkaset 10– 2,5μm, PM2,5
  • Pienhiukkaset 2,5 – 0,1 μm, PM10


Pienhiukkaset, eli PM2,5-hiukkaset ovat nimensä mukaisesti pieniä hiukkasia, joiden halkaisija on alle 2,5 μm. Ne ovat erityisen vaarallisia niiden pienen koon aiheuttamien terveyshaittojen vuoksi. PM2,5-hiukkasia muodostuu erilaisista lähteistä, mukaan lukien liikenne, teollisuus,  ja puun polttaminen. Ne voivat olla peräisin myös luonnollisista lähteistä, kuten metsäpaloista. PM2,5-hiukkasten terveyshaitat ovat laajalti tunnustettuja. Niiden pieni koko mahdollistaa niiden kulkeutumisen hengityselimien syvempiin osiin, kuten keuhkorakkuloihin. Tämä voi aiheuttaa ärsytystä, tulehdusreaktioita ja hengityselinten toiminnan heikkenemistä. Erityisesti ihmiset, joilla on jo ennestään hengitys- tai sydänsairauksia, ovat alttiita niiden vaikutukselle. Pitkäaikainen altistuminen PM2,5-hiukkasille on yhdistetty vakaviin terveysongelmiin, kuten kroonisiin keuhkosairauksiin, sydän- ja verisuonitauteihin sekä lyhentyneeseen elinikään.


PM10-hiukkaset taas ovat suurempia, alle 10 mikrometrin kokoisia hiukkasia. PM10-hiukkaset, kuten siitepöly ja hiekka, voivat aiheuttaa ärsytystä hengitysteissä ja silmissä, mutta eivät pääse syvälle elimistöön, vaan jäävät yleensä ylempiin hengitysteihin. Ne aiheuttavat tyypillisesti ärsytysoireita, kuten nuhaa ja yskää sekä kurkun ja silmien kutinaa, mutta eivät ole samalla tavoin vaarallisia kuin PM2,5-hiukkaset.

Vaikka pienhiukkaset ovat silmälle näkymättömiä, niiden terveysvaikutukset ovat merkittäviä. Pienillä muutoksilla voimme kuitenkin vähentää altistumistamme ja suojella terveyttämme. Koska vietämme suurimman osan päivästä sisätiloissa, ovat laadukkaat ilmanvaihdon suodattimet tehokas ja helppo tapa vähentää pienhiukkasille altistumista. Valitessasi ilmanvaihdon suodatinta, kiinnitä huomiota aina riittävään suodatuskykyyn myös pienhiukkasten osalta. Sähköisesti varattujen Velco-suodattimien hiukkaserotusaste on tutkittu VTT:n toimesta. Suodatusteho on todettu erinomaiseksi myös pienhiukkasten osalta:


  • 2.02 μm:n hiukkaskokoluokassa 93.6% (Velco VS-100)
  • 0,4 μm:n hiukkaskokoluokassa 67% (Velco VS-100)


Valitsemalla suodattimet, joiden suodatuskyky on mahdollisimman korkea, varmistat, että ne pystyvät poistamaan ilmasta myös pienhiukkasia tehokkaasti. Säännöllinen suodattimien vaihto ja huolto varmistavat niiden tehokkuuden ja auttavat ylläpitämään terveellistä sisäilmaa.

28. maaliskuuta 2025
Ilmanlaatu on ollut Suomessa viime viikkoina hetkittäin jopa erittäin huono ja monin paikoin välttävä tai huono, kertoo Ilmatieteen laitos. Kuivan sään myötä viikon aikana on mitattu tämän vuoden toistaiseksi korkeimmat katupölypitoisuudet useissa kaupungeissa.
22. maaliskuuta 2025
Korvausilmaventtiilien suodattimet tulisi vaihtaa noin kaksi kertaa vuodessa. Otollisia ajankohtia ovat alkukevät ennen siitepölykauden alkua, sekä alkusyksy siitepölykauden jälkeen.
4. maaliskuuta 2025
Kevätmessut saapuvat jälleen Helsingin Messukeskukseen 27.–30.3.2025! Kevätmessut-kokonaisuus pitää sisällään tapahtumat: Kevätpuutarha, Asu & Remontoi, Oma Mökki, Sisusta ja Lähiruoka & luomu sekä Retkelle ja luontoon. Tervetuloa osastollemme 6C81 tutustumaan Velco-korvausilmaventtiileihin, hankkimaan kevään vaihtosuodattimet ja keskustelemaan ilmanvaihdosta asiantuntijoidemme kanssa. Luvassa myös huikeita messutarjouksia. Lauantai 29.3. klo 12.30-13.00 Pientalolavalla kuullaan myös esitys aiheesta ”Näin parannat ilmanvaihtoa kotona ja kesämökillä”, jossa haasteltavana on Velco Oy:n yritysmyyntipäällikkö Markus Mäkinen. Nähdään messuilla!
3. helmikuuta 2025
Tervetuloa uuden K-Rauta Hämeenkylän avajaisiin!
16. joulukuuta 2024
Miksi korvausilmaventtiili voi jäädä auki pakkasella?
12. marraskuuta 2024
Olemme mukana: Korjausrakentamisilta 2024
Lue lisää
Share by: