Velco Oy on mukana GIANT-projektissa

Suomalaiset ilmanlaatututkijat, alan yritykset sekä kunnat ja kaupungit ovat käynnistäneet yhteisen GIANT-projektin, jossa tutkitaan sisätilojen aerosoli-ilmiöitä. Tutkimusprojekti pyrkii lisäksi mukauttamaan WHO:n uusimpia ilmanlaatusuosituksia käytäntöihin ja edistämään kotimaisen korkeatasoisen sisäilmateknologian markkinoita.


Ilmansaasteilla tiedetään olevan laajoja terveysvaikutuksia, jotka vaihtelevat akuuteista hengitystieinfektioista ja sydänsairauksista syöpiin, aivohalvauksiin sekä ennenaikaiseen kuolleisuuteen (WHO 2021). Vuonna 2021 maailman terveysjärjestö WHO tiukensi merkittävästi pienhiukkasten ja muiden ilman epäpuhtauksien ohjearvoja ja kehotti etsimään uusia toimintatapoja niiden torjumiseksi.


GIANT (Global trends in IAQ: Novel technologies, Competence and Business) on kolmivuotinen tutkimushanke, jossa maailman johtavaa asiantuntemusta käytetään tutkimaan sisä- ja ulkotilojen saastelähteitä sekä niiden vaikutuksia sisäilman laatuun ja terveyteen. Tänä vuonna alkavan hankkeen painopisteenä ovat WHO:n suosituksen mukaisesti ultrahienot hiukkaset ja musta hiili. GIANT-projektin tutkimustoiminta edistää innovaatioita ja kehittää suomalaista tieteellistä ja teknologista osaamista. Projektin ja siihen liittyvän moninaisen yhteistyön synnyttämät liiketoimintamahdollisuudet liittyvät erityisesti ilmanlaadun seurantaan ja hallintaan, energiatehokkaaseen ilmanvaihtoon, rakennusmateriaaleihin ja ilmanpuhdistukseen. 


GIANT-hankkeessa sekä hankekumppaneiden eli tutkimuslaitosten, kuntien ja yritysten asiantuntemusta, että infrastruktuuria yhdistetään ja hyödynnetään yhdessä uuden tieteellisen ymmärryksen, julkaisujen ja muiden tutkimustulosten sekä yhteistyön lisäämisen saamiseksi. GIANT-konsortio on suuri, ja se sisältää asiantuntemusta ja tutkimusinfrastruktuuria viideltä eri tutkimuslaitokselta ja yliopistolta, useista kunnista sekä yrityksistä, jotka erikoistuvat asiaankuuluviin alueisiin, kuten laitteiden kehittämiseen ja IAQ-mittauksiin, ilmanpuhdistukseen ja ilmanvaihtoon. Näitä täydentävät hankkeen laajat kansainväliset yhteistyöverkostot. Projekti on osittain Business Finlandin rahoittama ja sen kokonaisbudjetti on 5,7 miljoonaa euroa.


Tutkimuksen toteuttavat Tampereen yliopisto, Ilmatieteen laitos, Teknologian Tutkimuskeskus VTT, Helsingin yliopisto ja Itä-Suomen yliopisto. Projektikonsortioon kuuluu lisäksi kaupunkeja sekä teknologiseen kehittämiseen, aerosolimittauksiin, ilmanpuhdistukseen, ilmanvaihtoon ja datan visualisointiin erikoistuneita yrityksiä. Projektia koordinoi Tamlink.


Konsortiossa ovat mukana rinnakkaisilla yrityshankkeilla Air0 Oy, Airmodus Oy, Cervi Talotekniikka Oy, Gasera Oy, Pegasor Oy, Realin Oy, Velco Oy sekä yhteistyökumppaneina Airyn Technologies Oy, Dekati Oy, Entos Oy, e-Group Oy, Halton Oy, Helsingin kaupunki, Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY, Inspector Sec Oy (ISEC), Lifa Air Oy, Tampereen kaupunki sekä Vantaan kaupunki.


Lue lisää lehdistötiedotteesta


16. joulukuuta 2024
Miksi korvausilmaventtiili voi jäädä auki pakkasella?
12. marraskuuta 2024
Olemme mukana: Korjausrakentamisilta 2024
1. lokakuuta 2024
Olemme mukana FinnBuildissä 8.–10.10.2024
1. lokakuuta 2024
Tervetuloa syksyn Taloyhtiötapahtumaan Olympiastadionille 1.10.2024!
Huolehdi, että tilassa on pinta-alaan suhteutettuna riittävän monta korvausilmaventtiiliä, sillä lii
28. elokuuta 2024
Huolehdi, että tilassa on pinta-alaan suhteutettuna riittävän monta korvausilmaventtiiliä, sillä liian vähäinen määrä aiheuttaa vedon tunnetta. Riittävä määrä voidaan suhteuttaa tilan pinta-alaan, noin yksi venttiili jokaista 20 m2 kohti.
16. toukokuuta 2024
Korvausilmanvaihdon parantaminen osana julkisivuremonttia: Case As Oy Alku
Lue lisää
Share by: